הטרוריסטים של דצמבר 1989
לאחר פרוץ המהפכה הרומנית (1989) רומנים רבים נהרגו ואחרים נפצעו והאחריות הוטלה בתקשורת על ה"טרוריסטים". אחרי 22 בדצמבר 1989 נרשמו ברומניה 942 הרוגים ו-2245 פצועים. הראשון שהטיל אחריות על מעשי האלימות על ה"טרוריסטים" היה ניקולאה צ'אושסקו, שהאשים ב"פעולות טרוריסטיות" את הסוכנויות הזרות.
זהות הטרוריסטים
[עריכת קוד מקור | עריכה]מי שהיו מעורבים במאורעות התקופה ומי שחקרו את הנושאים נוטים להצביע על הזהויות הבאות של הטרוריסטים:
- סוכנים זרים שהגיעו מברית המועצות או מארצות ערב או ממדינות אירופאיות אחרות. סוכנים אלה התארגנו ופעלו לפני ובעת המהפכה במטרה לגרום לאנדרלמוסיה, מלחמת אזרחים, שתצדיק התערבות צבאית חיצונית ואפילו סיפוח חלקים של רומניה למדינות אחרות.
- תומכי משטרו של צ'אושסקו, שיכלו להיות:
- יחידות קומנדו שהוכנו מראש למטרה זו. נטען שחיילים ביחידות כאלה נעצרו במהלך המהפכה והם טענו ש"מקצועם הוא מוות" או ש"מוכנים למות למען צ'אושסקו" או ש"לחמו כי שילמו להם טוב".
- פעילים ערבים שקיבלו הכשרה צבאית ברומניה או שכירי חרב, שצ'אושסקו שילם להם, כדי להבטיח את ביטחונו.
- לוחמים חופשיים (franc-tireur) מבודדים, שירו כדי לייצור פאניקה עד שצ'אושסקו יחזור לשלטון.
- אנשי משטרה או סקוריטטה שלא היו מוכנים להצטרף למהפכה או לסגת לקסרקטינים או להיכנע. אליהם הצטרפו קציני משטרה וסקוריטטה בדימוס, שגויסו וירו מתוך הדירות שלהם.
- אנשי צבא וסקוריטטה, שפעלו לפקודת השלטונות החדשים (יון איליאסקו והגנרלים), כדי לחסל קיצוניים אנטי-קומוניסטים או כדי לייצור רושם של מאבק קשה עם אויב חזק ונסתר. הם גם השתמשו במדמי ירי.
- אזרחים ואנשי צבא חמושים שירו במטרות פיקטיביות או שגויות או שבגלל טעויות במידע התעמתו בינם ובין עצמם.
אש כוחותינו
[עריכת קוד מקור | עריכה]לפחות בחלק מהמקרים מדובר בפגיעה כתוצאה מזיהוי שגוי, אש כוחותינו. בלילה שבין 22 - 23 בדצמבר הקריין של הטלוויזיה הרומנית הכריז שמשאיות עמוסות בטרוריסטים עומדות להסתער על שדה התעופה באוטופן וקרא להתערבות. 82 חיילים מקמפינה נשלחו לחזק את הגנת שדה תעופה, אך המשאיות בהן הגיעו התקבלו באש, שהביאה למותם של 40 חיילים צעירים ותפיסתם כ"שבויים" של יתר החיילים - הם זוהו בטעות כ"טרוריסטים" הבאים להסתער על המקום. מקרים דומים התרחשו במקומות נוספים.
מעצרי שווא והתעללות בגופות
[עריכת קוד מקור | עריכה]במהלך המאורעות נעצרו 1425 חשודים בטרוריזם, מתוכם 820 אנשי צבא, 520 אזרחים ו-25 אזרחים זרים. כל העצורים שוחררו לבסוף ללא אישום. היו חשודים שנהרגו - הם נחשדו בגלל היותם שזופים במיוחד או בעלי מבנה אתלטי או שהחזיקו בנשק, שקיבלו מהשלטונות החדשים. על גופות אלה נכתבה המילה "טרוריסט" ובחלקן התעללו.
חרף חקירות רבות של גורמים רבים עד עתה (2017) לא נמצאה שום הוכחה לקיומם של הטרוריסטים.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Teroriştii din decembrie 1989 (ברומנית)
- Cine i-a inventat pe terorişti în decembrie 1989 (ברומנית)
- 23 decembrie '89, ziua în care au năvălit „teroriștii”. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși (ברומנית)
- Cine au fost vestiții teroriști? (ברומנית)
- RĂDĂCINA BUSUIOCULUI(הקישור אינו פעיל) (ברומנית)